Contractor: CB Cooper Construction

Structural Engineer: Insight Structures, Inc.

Interior Designer: Hallie Henley Design

Area (Livable): 3,300 SF

Year Built: 2016

Photography: Jack Thompson Photography

Albers Chang Architects collaborated with Hallie Henley Design on the interior renovation of a West University house, built by a developer in 1985. The newly expanded kitchen is placed on axis with both the dining room and family room, the alignment emphasized with matching cased openings. A new paneled mud room adjacent to the kitchen forms the new access to the garage, with the door concealed in the painted wood paneling. Borrowing from the 1920s, a timeless effect was achieved by complementing Art Deco inspired unlacquered brass fixtures and hardware with white painted cabinetry and a monolithic Carrara slab.